Veszélyelemzés - alapelvek

Mik a HACCP alapelvek? 

A HACCP alapelvei a következôk megfontolását illetve elvégzését igénylik: 

1. Mi okozhat élelmiszerbiztonsági kockázatot? (veszélyelemzés) Azonosítani kell azokat a veszélyeket, amelyeket meg kell elôzni, ki kell zárni vagy elfogadható szintre kell csökkenteni; 

2. Hol lehet a technológiában még utoljára hatékonyan beavatkozni? Az ételkészítés folyamatában meg kell határozni azokat a pontokat, lépéseket, ahol a szabályozás a veszély megelôzéséhez, kizárásához vagy elfogadható szintre csökkentéséhez elengedhetetlen (kritikus szabályozási pontok, CCP-k); 

3. Mi megfelelô és mi nem, és mit kell mérni vagy megfigyelni ennek eldöntéséhez? A kritikus szabályozási pontokon az elfogadhatóság és elfogadhatatlanság különválasztásához szükséges kritikus határértékek megállapítása az azonosított veszélyek megelőzéséhez, kizárásához vagy elfogadható szintre csökkentéséhez; 

4. Hogyan kell mérni vagy megfigyelni? Hatékony felügyelő eljárások létrehozása és alkalmazása a kritikus szabályozási pontokon; 

5. Mit kell tenni, ha nem a terv szerint történtek a dolgok? Helyesbítő tevékenységek (javító intézkedések) meghatározása, amikor a felügyelet jelzi, hogy a kritikus szabályozási pont nincs szabályozva;

 6. Hatékony a fenti eljárás? Rendszeresen végrehajtandó eljárások létrehozása az előző intézkedések hatékony működésének igazolására (igazoló eljárások); 

7. Bizonyítás! A vállalkozás jellegének és méretének megfelelő, olyan dokumentumok és nyilvántartá- sok, vezetése, amelyek igazolják az elôzô intézkedések hatékony alkalmazását.



© 2017 onellenorzes-haccp.webnode.hu
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el