Veszélyelemzés - alapelvek
Mik a HACCP alapelvek?
A HACCP alapelvei a következôk megfontolását illetve elvégzését igénylik:
1. Mi okozhat élelmiszerbiztonsági kockázatot? (veszélyelemzés) Azonosítani kell azokat a veszélyeket, amelyeket meg kell elôzni, ki kell zárni vagy elfogadható szintre kell csökkenteni;
2. Hol lehet a technológiában még utoljára hatékonyan beavatkozni? Az ételkészítés folyamatában meg kell határozni azokat a pontokat, lépéseket, ahol a szabályozás a veszély megelôzéséhez, kizárásához vagy elfogadható szintre csökkentéséhez elengedhetetlen (kritikus szabályozási pontok, CCP-k);
3. Mi megfelelô és mi nem, és mit kell mérni vagy megfigyelni ennek eldöntéséhez? A kritikus szabályozási pontokon az elfogadhatóság és elfogadhatatlanság különválasztásához szükséges kritikus határértékek megállapítása az azonosított veszélyek megelőzéséhez, kizárásához vagy elfogadható szintre csökkentéséhez;
4. Hogyan kell mérni vagy megfigyelni? Hatékony felügyelő eljárások létrehozása és alkalmazása a kritikus szabályozási pontokon;
5. Mit kell tenni, ha nem a terv szerint történtek a dolgok? Helyesbítő tevékenységek (javító intézkedések) meghatározása, amikor a felügyelet jelzi, hogy a kritikus szabályozási pont nincs szabályozva;
6. Hatékony a fenti eljárás? Rendszeresen végrehajtandó eljárások létrehozása az előző intézkedések hatékony működésének igazolására (igazoló eljárások);
7. Bizonyítás! A vállalkozás jellegének és méretének megfelelő, olyan dokumentumok és nyilvántartá- sok, vezetése, amelyek igazolják az elôzô intézkedések hatékony alkalmazását.