ÜZLETNYITÁS
Üzletnyitás
Mit kell tudni egy étterem / büfé / mozgóbolt / élelmiszerbolt / cukrászda nyitáshoz? Milyen feltételei vannak?
A legfontosabb, hogy a hatósági feltételek teljesüljenek, hiszen csak az kap hivatalos engedélyt, aki ezeknek a kritériumoknak eleget tesz.
Ha már megvan a helyszín, érdemes minket felkeresnie, hiszen csak szakember tud segíteni abban, hogy olyan módon legyenek a helyiségek, berendezések, felhasznált eszközök kiválasztva és kialakítva, hogy az már átmenjen az ellenőrzésen. Sokan utólag keresnek minket, amikor már a hatóság kötelezi őket! Előzze meg velünk a plusz kiadásokat. A kötelező papírmunkát és a dokumentációkat felsőfokú végzettséggel rendelkező szakértő készítheti el. Ez alatt értjük a HACCP-t, technológiai leírást, valamint az áru- és személyforgalom leszabályozását. Az épületnek/helyiségnek kell egy érintésvédelmi szabályzat is, valamint a munka- és tűzvédelmi dokumentumokat is csak kvalifikált szakember készítheti el.
Attól függően, hogy milyen tevékenységet folytat szüksége lesz:
- mosogató medencékre
- kézmosó helyekre
- előkészítő helyiségekre (zöldség, hús)
- raktár helyiségre (száraz áru, hűtött áruk)
- fogyasztói edény mosó helyre, szállítóedény mosó helyre
- főzőtérre
- öltözőre (személyzeti WC-vel, kézmosó hellyel)
Mihez kellünk mi? Mit kell benyújtani a hatóságok felé?
- helyszínen ellenőrzött, specifikusan elkészített HACCP rendszer és a hozzákapcsolódó kötelező mellékletek
- a Nébih felé benyújtott technológiai leírás
- kötelező oktatásokat kell tartani, melyről igazolás kell (higiéniai, munkavédelmi, tűzvédelmi)
- veszélyes anyagok bejelentése az ÁNTSZ felé
- mozgóbolt esetén befogadó nyilatkozat
- 30 napnál nem régebbi akkreditált víz minta vizsgálat
- takarítási utasítás
Ha éttermet, vagy büfét szeretne nyitni, az alábbi adatok szükségesek az Ön részéről:
Az engedélynek legalább a következő adatokat kell tartalmaznia:
a) az engedélyező hatóság megnevezését és címét,
b) az engedély számát,
c) az élelmiszer-vállalkozó nevét,
d) az élelmiszer-vállalkozó címét (székhelyét),
e) az engedélyköteles létesítmény címét,
f) az engedélyköteles létesítmény engedélyezési számát,
g) az engedélyköteles létesítményben végezhető tevékenysége(ke)t.
A következőekben tudunk segíteni Önnek:
1) HACCP, hozzákapcsolódó mellékletek, oktatások (évente kötelező!)
2) technológiai leírás és folyamatábra
3) technológiai elrendezési rajz
4) anyagmozgatási és személyforgalmi terv
5) gyártástechnológia szerinti gépjegyzék
6) közmű nyilatkozatok
7) melléktermék és a hulladék kezelési és ártalmatlanítási terv
8) az ivóvíz minőségét tanúsító, 30 napnál nem régebbi vízvizsgálati eredmény.