HACCP 06-20-925-3484 hívjon
HACCP
Tehát kinek kötelező a HACCP rendszer?
A HACCP rendszer
működtetése kötelező mind az élelmiszer előállítással, gyártással és
forgalmazással foglalkozó, mind pedig a vendéglátás és közétkeztetés
területén működő cégek számára:
• élelmiszergyártók,
• élelmiszeripari logisztikai vállalkozások,
• élelmiszert forgalmazó kis- nagykereskedők,
• büfék, mozgó boltok, food truckok
• éttermek, bisztrók
• vendéglátó és közétkeztető vállalkozások.
Mikor van szükség csak felülvizsgálatra?
a., lejárt, egy évnél régebbi
b., átalakítás volt az üzemben
c., megváltozott a termékkör / technológia
d., új tulajdonosa lett az egységnek / üzemeltető váltás történt
Érdekességek a HACCP-ről
A HACCP rendszer megfelelő működtetésével megelőzheti és/vagy kiküszöbölheti az élelmiszerbiztonsági veszélyeket, egyfajta önellenőrzési rendszer.
A
HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points = Veszélyelemzés,
Kritikus Szabályozási Pontok - gyakorlati alkalmazás és nem egy
szabvány, melynek alapja a személyes elkötelezettség.
A módszer
segítségével felmérheti a lehetséges kockázatokat, elemezheti a
gyakoriságukat és súlyosságukat (élelmiszer kockázat becslés) és
meghatározhatja a megelőző tevékenységeket a problémák elkerülésére,
melynek köszönhetően biztonságos élelmiszert kínálhat vásárlóinak!
1959-ben az USA Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala, a NASA felkért egy amerikai élelmiszer feldolgozó céget, hogy fejlesszen ki 100%-os biztonságú élelmiszereket, melyeket a világűrben fognak elfogyasztani.
Ez
a megelőzésen alapuló koncepció a későbbiekben már a NASA
közreműködésével folytatódott és 1971-ben publikálták illetve
dokumentálták HACCP néven az USA-ban.
Már 1985-ben javaslatot tett az
Amerikai Tudományos Akadémia (US National Academy of Science (NAS)) az
élelmiszeriparban való alkalmazására. Azóta a rendszert számos helyen
tesztelték és tovább fejlesztették szerte az egész világon.
A HACCP alapelvek alkalmazása feltételezi az alábbiakkal kapcsolatos ismereteket:
- Ok/okozat összefüggés
- Módszerek és folyamatok alkalmazása
- Élelmiszer összetevők
- Humán egészségügy