ALLERGÉNEK
Allergén tájékoztató
2014. december 13-tól az élelmiszerjelölésről szóló új jogszabály előírja, hogy valamennyi élelmiszervállalkozónak, köztük az étteremnek is tájékoztatni kell a fogyasztóit az ételekben előforduló élelmiszer allergiát, vagy intoleranciát okozó allergén összetevőkről.
36/2014 FM rendelet / 1169/2011 EU rendelet
A Fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011 EU rendelet előírja, hogy minden vállalkozásnak biztosítania kell információt vásárlói számára az allergéneket tartalmazó élelmiszerekről. A rendelet célja, hogy a fogyasztókat a lehető legpontosabban tájékoztassuk az intoleranciát kiválató összetevőkről.
Allergének listája:
1. Glutént tartalmazó gabonafélék,
azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab
illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek,
kivéve:
- búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is
- búzából készült maltodextrin
- árpából készült glükózszirup;
- alkoholpárlatok - így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol - készítéséhez használt gabonafélék.
2. Rákfélék és a belőlük készült termékek
3. Tojás és a belőle készült termékek
4. Hal és a belőle készült termékek, kivéve:
- vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
- a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag
5. Földimogyoró és a belőle készült termékek
6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
- teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír;
- szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
- szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
- szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
- alkoholpárlatok - így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol - készítéséhez használt tejsavó;
- lakit
8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia- vagy queenslandi dió
és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok - így például
mezőgazdasági eredetű etil-alkohol - készítéséhez használt csonthéjasok
9. Zeller és a belőle készült termékek
10. Mustár és a belőle készült termékek
11. Szezámmag és a belőle készült termékek
12. Kén-dioxid és
az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter
összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra
kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre
vonatkozóan kell elvégezni
13. Csillagfürt és a belőle készült termékek
14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek